Розрахунок продуктивності витяжки
Продуктивність – основний параметр витяжки, який залежить від обсягу повітря, що пропускається через очищувач повітря за годину його роботи.
Для того, щоб правильно підібрати витяжку, під конкретне приміщення, можна використовувати просту формулу: C = V * 12 * 1.3 = S х Н * 12 * 1,3,
де С – продуктивність витяжки, м3/год., V – обсяг приміщення, м3, S – площа приміщення (кухні), H – це висота стелі, м, 12 – норма повітрообміну за вимогами СЕС, 1,3 – коефіцієнт мінімального запасу, що враховує втрати продуктивності на аеродинамічний опір на поворотах, з’єднаннях, нерівностях повітроводу.
Наприклад, для кухні площею 15м2 та при висоті стелі 2,7м, необхідна продуктивність витяжки =15*2,7*12*1,3 =632 м3/год.
При роботі витяжки в режимі відведення повітря, повітря і сторонні запахи видаляються з приміщення через вентиляційну шахту. Це основний режим будь-якої витяжки, що має забезпечувати повне очищення повітряного простору кухні.
Для підключення витяжки в цьому режимі обов’язково потрібний повітропровід необхідного діаметру. Щоб уникнути втрати у продуктивності, необхідний максимально прямий, максимально гладкий та досить широкий повітропровід. Не варто «душити» витяжку зменшенням діаметру повітропроводу, оскільки це зменшує продуктивність системи відведення повітря.
Режим рециркуляції не потребує підключення витяжки до шахти вентиляції. У цьому режимі повітря фільтрується під час проходження через систему вугільних фільтрів, а потім повертається у приміщення. Вугільний фільтр необхідно міняти раз на півроку. Варто зауважити, що установка вугільного фільтра зменшить продуктивність порівняно з аналогічним показником роботи витяжки в основному режимі.
Потужність двигуна витяжки безпосередньо впливає на її продуктивність, але при виборі витяжки варто звернути особливу увагу на шум, що створюється нею. Рівень шуму вимірюється в децибелах і за максимальної потужності має бути менше 50 дБ.